Türkiye’de 397 sıra no.lu VUK tebliğine ile hayata geçirilen ve 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamada olan e-fatura, veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen, VUK gereği bir faturada yer alması gereken bilgilerin içerisinde yer aldığı, satıcı ve alıcı arasındaki iletiminin merkezi bir platform (GİB) üzerinden gerçekleştirildiği elektronik bir belgedir. E-fatura yeni bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen e-fatura uygulamasında amaç tek format ve standarda göre satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan bir sistem oluşturmaktır. Bunun için yurt dışı uygulamalar incelenerek başarıya ulaşmış e-fatura işleyişleri dikkate alınmış ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açık kaynak bir standart olan XML tabanlı ticari hayatın tüm süreçlerini içerecek şekilde etiketlemelere sahip olan uluslararası bir standart olan UBL-TR benimsenmiştir.
Firma ticari sistemi direkt GİB ile bağlantılıdır.
Firma ile Entegratör, Entegratör ile GİB bağlantılıdır.
www.efatura.gov.tr portali üzerinden faturalar manuel olarak takip edilir. Herhangi bir entegrasyon yoktur.
Bilgi İşlem Sisteminin Entegrasyonu Yöntemi, kendilerine ait bilgi işlem sistemini Başkanlığın sistemine entegre ederek 7/24 kesintisiz bağlantı sağlayabilecek mükelleflerin kullanabilmeleri amacıyla geliştirilmiştir. DİA Kurumsal Yönetim Sistemi, Entegrasyon yöntemi ile direkt GİB ile haberleşmektedir.
Faturalarınızı portal entegrasyonu ile manuel olarak yüklemenizi ve gelen faturaları portaldan almanızı sağlıyoruz. Satış faturalarınızı anında imzalar, zarflar ve gönderebilirsiniz. Firmanıza kesilen alım faturalarınızı da aynı şekilde ekstra hiçbir dosya seçimi, yükleme gibi işlemlere gerek kalmadan anında alabilirsiniz. Ayrıca DİA Muhasebe modülleri kullanarak hazırladığınız defterleri online olarak imzalayıp gönderebilir, hem zamandan hem de maliyetten kazanırsınız.
Hızlı ve güvenli e-devlet işlemlerinde DİA!